Page 1 - maj 2017_web (1)
P. 1
Rosenholmeren
Informationsavis
for pensionister og
efterlønsmodtagere
udkommer fire gange
årligt
Artikler og læsestof,
der ønskes optaget,
afleveres til redaktions-
udvalget senest
6. juli 2017
Næste nummer
udkommer primo
August 2017
30. årgang - Nr. 117 - Maj 2017 Oplag: 2.500
Bryg dit eget øl ”Mine interesser”
I et tilbageblik nedskrev Frederik Rasmussen i
en alder af kun 24 år nogle af de interesser, der
gennem barndoms-
og ungdomsårene
havde optaget ham.
Det skete midt under
Af Henning Hansen besættelsen, medens
han læste til agronom
Ingredienser er tålmodig- ved Landbohøjskolen i
hed og renlighed, og så København. Læs side 12
selvfølgelig malt, humle,
gær og vand. Det er en Rygge I.L. i Norge har i 2018 været
beskæftigelse som egner venskabsforening med Hornslet I.F. i
sig såvel til kvinder som
mænd. 70 år.
Lidt historie
Det følgende er en kort og slet ikke fyldestgørende
gennemgang af nogle ting omkring ølbrygning.
Øl har været kendt gennem det meste af menneskets
historie. Som så mange andre daglige gøremål
var det kvindernes ansvar at brygge. Først med
industrialiseringen i midten af 1800-tallet ændrede
dette sig.
Årsagen var en række opfindelser (fx termomete- Når Ole Vith blader i scrapbogen dukker herlige
ret), som gjorde det muligt at producere øl i store minder frem. Læs om de 70 år side 5
mængder. Desuden skete der en enorm vandring
fra land til by. Dermed var grundlaget skabt for Børnedyrskue
bryggerier, der solgte øl til bybefolkningen. Resten
kender vi alle: Masser af lokale bryggerier opstod.
I midten af sidste århundrede udkonkurrerede en- I år for 34.
kelte store bryggerier de lokale bryggerier, og nog- Humle gang ved
le få bryggerier sloges om verdensmarkedet (Carls- Humle er en vigtig bestanddel i ølbrygning. Det gi- Ådalshallen i
berg, Tuborg, Heineken osv.). Øllet blev billigere, ver øllet bitterhed og en række andre smagsstoffer. Skørring.
men smagte næsten ens uanset hvilket mærke, man Humle er en slyngplante som vokser meget hurtigt Et arrange-
valgte. Det er fra dette tidspunkt interessen for at i vækstperioden (50-60 cm i døgnet). Man anven- ment der
brygge sit eget øl stiger voldsomt. Det starter som der blomsten fra hunblomsten. Danmark ligger på kræver
så meget andet i USA og spreder sig i slutningen af den nordlige grænse for dyrkning af humle, og der ildsjæle
1900-tallet til resten af verden. Nye opfindelser til dyrkes ikke længere humle til bryggerierne her i Læs side 11
hjemmebrygning og internettet er nogle af årsager- landet. I Europa dyrkes humle især i Tyskland og
ne, men også muligheden for at lave øl, som passer Tjekkiet. I gamle dage havde de fleste bondegårde
til den enkeltes smag, spiller en stor rolle. I 2013 humle til ølbrygning. Man kan have meget fornø-
slog en undersøgelse fast, at der var ca. 1,2 millio- jelse af en enkelt eller to planter i sin have. Sponsorbarn
ner hjemmebryggere alene i USA.
Malt
Malt er korn (som regel byg) der er ristet på en
speciel måde, så det kan bruges i ølbrygning.
Processen er i korte træk: Kornet bredes tyndt ud
på en stor plan flade. Derefter gøres det fugtigt
og vendes jævnligt. Lige når kornet begynder at
spire, opvarmes det (ristes) i store ovne. Alt efter
hvor længe kornet opvarmes og ved hvilken grad,
fås forskellige malttyper. Når man brygger består
de fleste opskrifter af en grundmalt som ikke er
så hårdt ristet og en eller flere andre malttyper.
En stout kan godt have 4-5 forskellige malttyper i Familien foran huset
opskriften. Læs Karin Rud’s spændende historie om hendes
besøg hos sit sponsorbarn på Kap Verde øerne.
Humleplanter i min have Fortsættes s. 4 Læs side 7